Facebook

Twitter

YouTube

        62-800 Kalisz ul. Kościuszki 6 tel. 62 767 76 10
Polish English French German Russian
ikony wsse 03

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku (ON.HŻ)
Kierownik Sekcji - mgr Wioleta Sionkowska - Andrzejewska
tel. 62 767 76 23

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:

  1. Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór
    nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, suplementów diety oraz nadzór nad produkcją materiałów i wyrobów
    do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami;
  2. Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz żywności sprowadzonej z krajów trzecich, wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granice
  3. Sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
  4. Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz Wspólnotowego Systemu Szybkiego Powiadamiania
    o Produktach Niebezpiecznych (RAPEX) w odniesieniu do kosmetyków;
  5. Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością
    oraz kosmetyków do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
  6. Prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, zakładach zbiorowego żywienia, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
  7. Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
  8. Przygotowanie informacji o stanie sanitarno-higienicznym powiatu kaliskiego dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  9. Sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo
    -żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały
    i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, wydawanie decyzji zatwierdzających
  10. Nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących kosmetyków w zakresie warunków produkcji, znakowania oraz posiadanie odpowiedniej dokumentacji;
  11. Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  12. Prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych;
  13. Przygotowywanie decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017 r. poz. 149 z późn. zm.).

Mapa strony

Mapa zagrożeń

Newsletter

×

UWAGA!

Zgodnie z zarządzeniem nr 17 Szefa Kancelarii Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 sierpnia 2018 r. w sprawie ustalenia dnia24 grudnia 2018 r. dniem wolnym od pracy dla pracowników urzędów administracji rządowej w dniu

24 grudnia 2018 r. (poniedziałek) PSSE w Kaliszu będzie nieczynna natomiast

15 grudnia 2018 r. (sobota) PSSE w Kaliszu będzie czynna od godz. 7:25 do godz. 15:00